Articole

Un adevărat fan Fendt

Ionuţ Mihu, fermier din Adămuş (Mureș) pune la lucru 5 dintre cele mai fiabile tractoare din lume

  • Ionuţ Mihu lucrează aproape 700 ha de teren, pe care produce furajele pentru o fermă de 380 de taurine de carne din rasa Limousine
  • A trecut de la U650 direct la Fendt, n-a avut niciodată altă marcă de tractor şi acum are 5 tractoare Fendt, de la 130 CP până la 500 CP
  • Argumentele pentru alegerea Fendt: fiabilitate, consum, manevrabilitate, confort
  • Cel mai vechi tractor Fendt, cumpărat în 2006, a avut nevoie de revizii majore abia în 2021, după 16.000 de ore de lucru
  • De ce doar Fendt? Un adevăr simplu, care arată de ce este avantajos să ai, în fermă, o singură marcă de tractoare

 

Deja știți că, în viață, pentru toate lucrurile bune merită să aştepţi, iar clienții noștri fermieri confirmă asta deplin.

Familia lui Ionuţ Mihu, din Adămuş, judeţul Mureş, face agricultură din tată în fiu: au crescut oi, apoi vaci de lapte. Când preţul primit pentru laptele de vacă a scăzut prea mult, şi-au luat iarăşi oi. În 2009, pentru că nu mai găseau oameni cu care să lucreze în fermă, s-au reorientat spre vaci de carne.

Acum, la 40 de ani şi cu o diplomă de inginer agronom de la Facultatea de Agricultură din Cluj-Napoca, Ionuţ Mihu are o fermă de 380 de capete de taurine de carne din rasa Limousine şi lucrează aproape 700 de hectare de teren, pe care cultivă grâu, porumb, rapiţă, soia, lucernă şi o suprafaţă mai mică cu orzoaică de primăvară.

Înainte de 2006, când şi-a luat primul tractor Fendt, lucra pământul cu un U650. A încercat şi alte mărci de tractoare, însă Fendt i s-a părut cel mai bun.

Primul tractor Fendt a fost un 818 de 180 CP, cumpărat printr-un proiect Sapard, din Franţa, unde era ceva mai ieftin. Încă i se pare cel mai fiabil tractor Fendt pe care îl are în fermă, iar fiabilitatea a fost unul dintre argumentele forte pentru Fendt.

În 2007 şi-a mai cumpărat un Fendt 412 de 130 CP, tot din Franţa. Apoi a început să colaboreze cu MEWI şi şi-a extins „parcul” de Fendt-uri: un 939 Vario de 390 CP în 2011, un 826 Vario de 260 CP în 2015 şi, cel mai nou, un Fendt 1050 Vario de 500 CP, pe care îl are din decembrie 2021.

Tot de la MEWI are și utilajele Horsch, un Tiger MT de 4 m și un disc Joker de 6 m, plus alte echipamente necesare în fermă, precum o remorcă tehnologică Strautmann şi o vidanjă Vaia de 12.500 litri.

 

Tractoarele Fendt în acţiune

Pe toate tractoarele Fendt, tânărul fermier lucrează cot la cot cu doi angajaţi, care au învăţat munca de operator tractor în fermă şi acum se descurcă uşor la orice lucrare.

La vremea lui, Fendt 412 a fost cumpărat special pentru a lucra cu utilaje pentru cultura de sfeclă de zahăr. Acum, însă, îl foloseşte împreună cu remorca tehnologică la furajarea animalelor din fermă.

Fendt 826 Vario merge foarte bine la semănat, la fertilizat şi la transport, iar Fendt 939 Vario este folosit la arat, la pregătit patul germinativ şi pentru transport. „Veteranul” Fendt 818 Vario este pus la lucru la semănat cereale prăşitoare, cu o semănătoare Monosem pe 8 rânduri şi la lucrări mai uşoare.

Fendt 1050 are, până acum, doar 100 de ore de lucru. A fost folosit doar la semănat soia şi la arat vreo 20 de hectare cu un plug Lemken Variopal 9 cu 6 trupiţe, dar l-a luat special pentru cultivatorul Horsch Tiger MT, pe care „Fendt-ul 939 Vario îl duce doar cu roţi duble”, ceea ce este un dezavantaj pentru solul argilos din zonă, susţine Ionuţ Mihu. A cumpărat tractorul printr-un program cu finanţare nerambursabilă 50%. „Nu m-am gândit niciodată să iau un tractor de la altă firmă, tot timpul aşa am procedat, am aşteptat momentul potrivit şi am comandat tractorul. De doi ani tot vorbeam cu Ionuţ Meseşan (managerul regional al Mewi pentru zona Transilvaniei) de acest tractor. Şi dacă nu primeam bani prin proiect, tot luam tractorul, poate anul viitor, dar tot Fendt, nu alegeam altă marcă”, spune, categoric, Ionuţ Mihu.

 

Argumente pentru alegerea Fendt:

Fiabilitate, consum redus, manevrabilitate şi confort

De la bun început, fiabilitatea şi consumul au fost argumentele principale pentru alegerea Fendt. De exemplu, cu Fendt 939 Vario consumă la arat, la o adâncime de 30 cm, pe un teren argilos şi în pantă, în condiţii normale, doar 28 de litri de motorină pe hectar.

La egalitate sunt şi confortul şi manevrabilitatea, despre care afirmă că sunt cele mai bune la Fendt, dintre toate mărcile de tractoare pe care le-a încercat. Când s-a apucat de agricultură, mergea în Franţa şi încerca tractoare. Apoi, au început şi la noi demonstraţiile organizate de MEWI şi expoziţiile în câmp, unde a putut să testeze tractoarele în lucru.

Ionuţ Mihu se declară la fel de mulţumit şi de funcţia de memorare a comenzilor pe care o au tractoarele Fendt: „Tractoarele Fendt sunt cele mai confortabile. M-am mai urcat şi în alte tractoare, dar nu sunt la fel. Fendt-ul are mai multe comenzi. Dacă memorează ce trebuie să facă, apoi, cu un singur buton, tractorul îşi face singur toate operaţiunile”.

 

„Veteranul” Fendt 818 Vario. „E tipul mai clasic, dar a făcut profitul cel mai mare în fermă”

Ionuţ Mihu crede că tractorul Fendt 818 este cel mai fiabil din ferma sa. Tractorul are 16 ani şi până recent, la 16.000 de ore de lucru, nu a avut nevoie de reparaţii şi cheltuieli majore: „Anul trecut am schimbat calculatorul de tiranţi şi chiulasa şi tractorul merge, nu consumă ulei, iarna, cât e de frig, îl las afară şi nu are probleme la pornire. E tipul mai clasic, dar a făcut profitul cel mai mare în fermă. Am vrut să-l dau la buy-back, dar m-am răzgândit.

 

De ce doar tractoare Fendt?

Dincolo de aceste argumente, imbatabile, de altfel, Ionuţ Mihu mai subliniază un adevăr simplu, care arată de ce este avantajos să lucrezi cu o singură marcă de tractoare: „Nu ai treabă decât cu un singur service şi un singur tip de ulei pentru toate tractoarele. Dacă sunt mai multe tractoare diferite e mai greu. Aşa, pentru transmisie e un singur tip de ulei care merge la toate tractoarele, la partea hidraulică, la fel și la motor. Tractorul mare a venit cu alt tip de ulei, dar pentru restul comand un butoi de 200 de litri de ulei şi am pentru revizii la toate tractoarele.