Articole

”Cred că globalizarea i-a ajuns și pe fermieri”

► Afirmă Mariateresa Maschio, manager general Mascar

Fondată în 1998, compania Mascar poartă în povestea fondatorului său, Antonio Maschio, și a familiei pasiunea puternică pentru lumea agriculturii, pasiune pe care Antonio Maschio a transmis-o de-a lungul anilor colaboratorilor săi, dar și copiilor săi, Mariateresa și Sante Maschio, cei care astăzi conduc compania urmând aceleași valori și idealuri ce au animat-o încă de la început.

O poveste în continuă evoluție, care anticipează și urmărește schimbările puternice din sectorul agricol, cu o intensitate tot mai mare în ultimii ani, și care pune în prim plan nevoile și cerințele fermierilor din întreaga lume.

De altfel, Mascar, cu un procent de export de 80% din cifra totală de afaceri, se adresează unui public eterogen, atât din punct de vedere al distribuției geografice, cât și al structurii organizatorice. Clientul final poate fi de la marele antreprenor până la micul fermier, acesta având la dispoziție o gamă largă de produse pentru semănat și , potrivite diferitelor nevoi, dar care în fiecare dintre declinațiile lor păstrează o caracteristică constantă fundamentală: nivelul calitativ ridicat.

Din acest motiv, tot ceea ce a rămas constant de-a lungul anilor, adică mult mai mult decât a fi niște vânzători, ci adevărați producători, are mai mult succes ca niciodată. Mascar este astfel o companie capabilă să asigure un control eficient al calității, alegeri tehnice originale și servicii after sales precise și punctuale.

Despre toate aceste provocări ale lumii agricole actuale am discutat cu Mariateresa Maschio, manager general Mascar, o adevărată prietenă a noastră, pe care ne face plăcere să o ascultăm cu orice ocazie.

De pe poziția dvs., aceea a producătorului de tehnică agricolă, cum vedeți provocările cărora trebuie să le facă față fermierii în prezent?

MM: Consider că există multe provocări care nu îi lasă pe fermierii noștri să doarmă noaptea: schimbările climatice, prețul culturilor și costurile materiilor prime precum îngrășămintele, semințele și energia. Iar aceștia sunt doar câțiva dintre factorii care au impact zilnic asupra afacerii lor.

Un fermier astăzi se confruntă cu o lume total diferită față de cea care a fost chiar și cu zece-douăzeci de ani în urmă, una în care timpul și factorii externi care i-au influențat munca au fost mult mai lenți și au urmat vremurile naturii.

În prezent fermierii sunt nevoiți să aplice reguli care fac mai mult parte dintr-o cultură corporativă decât dintr-una agricolă. Cred că globalizarea i-a ajuns și pentru fermieri.

Cu siguranță, abilitățile și cunoștințele au crescut și pentru fermierii care trebuie să devină din ce în ce mai adevărați profesioniști în sectorul lor.

 

Care credeți că vor fi cele mai importante provocări pentru fermieri în următorii ani?

MM: În 29 iunie 2022, OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) și FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) au dat publicității un document în care se arată că, ”deși producția și consumul de alimente vor crește cu 1,4% și 1,1% în următorii 10 ani, aceste eforturi nu sunt suficiente pentru a asigura sustenabilitatea sistemelor alimentare. De aceea sunt necesare investiții, inovații și competențe.”

În consecință, Europa a elaborat un plan pe zece ani numit „Farm to Fork” (tradus la noi cu ”de la fermă în farfurie”), potrivit căruia producția alimentară trebuie să devină mai sustenabilă, aceasta înseamnând să ținem cont și de faptul că sectorul mecanizării, care este esențial pentru creșterea productivității, trebuie să fie compatibil.

Este o provocare care îi așteaptă pe clienții noștri, dar căreia îi pot face față dacă companiile producătoare de mașini agricole vor fi capabile să îi susțină cu echipamente special dotate și concepute pentru atingerea acestor obiective.

 

Au toate aceste provocări un impact major asupra afacerilor? Cum le răspunde Mascar?

MM: Criza din Ucraina a explodat chiar când părea că pandemia de Covid rămânea în trecut, iar toți acești factori, precum creșterea costurilor de transport și dificultățile logistice, indisponibilitatea unor componente, în special a celor electrice și electronice, și creșterea costurilor energiei, au dus la o creștere a complexității organizaționale pentru noi, care nu este ușor de gestionat.

Firma noastră, care produce 100% în Italia, din fericire nu a avut probleme majore de aprovizionare și de aceea nu am avut întârzieri semnificative în livrări.

Totuși, a trebuit să schimbăm unele politici în gestionarea și stocarea de materiale de achiziție, deoarece termenele de livrare ale unor componente s-au extins de la 2-3 luni la 10-12 luni, însă pentru noi rămâne esențial să furnizăm la timp.

De asemenea, compania noastră încearcă, pe această piață variabilă și uneori imprevizibilă, să-și păstreze credința în valorile sale, calitatea utilajelor noastre și serviciile oferite clienților noștri, acestea fiind valorile în care credem cu fermitate dincolo de orice schimbare globală.

Știm că nimeni nu poate prezice ce va fi în viitor, însă, în opinia dvs. care vor fi cele mai importante provocări pentru fermieri? Tehnologia? Siguranța? Altele?

MM: Este adevărat că nimeni nu poate prevedea viitorul, însă noi vedem acea agricultură cu care vor avea de-a face clienții noștri. Ei vor trebui să fie din ce în ce mai atenți la mediu, din ce în ce mai specializați și nevoiți să asigure o calitate superioară a producției, susținută de mașini și utilaje agricole din ce în ce mai eficiente, digitalizate, cu o rată tot mai mare de robotizare și automatizare, atât în câmp cât și în procese, și totodată respectuoși cu solul și capabili să se adapteze la schimbările climatice. Agricultura viitorului este chemată să facă față schimbărilor climatice, să dispună de mai puține resurse (de exemplu, de apă) și, ca urmare a reglementărilor europene, care invită sau obligă să se reducă utilizarea elementelor tehnice sau chimice, să respecte anumite practici agricole pentru a satisface nevoile de sustenabilitate, economică și socială – care par inevitabile.

Deci viitorul este în strânsă legătură cu agricultura digitală și cu inovația tehnologică, acestea contribuind la reducerea risipei și la optimizarea resurselor, iar din acest motiv sprijinul pe care companiile producătoare îl pot oferi ca instruire și asistență clienților lor devine din ce în ce mai important. Fără îndoială, așa va arăta agricultura viitorului!

 

Târgul internațional EIMA, care va avea loc la Bologna, în perioada 9-13 noiembrie, este foarte aproape de fabrica Mascar, practic sunteți acasă. Care este punctul dvs. de vedere privind participarea la târguri și expoziții?

MM: EIMA este, cu siguranță, cel mai important târg internațional pentru producătorii italieni de mașini agricole, cu aproximativ 1.300 de expozanți și peste 110.000 de metri pătrați de spațiu expozițional.

Pentru compania noastră este un moment important nu doar să ne întâlnim cu clienții italieni și străini – vor fi 450 delegații străine, ci și un moment de confruntare cu concurența și de anticipare a scenariilor viitoare.

În Europa rămân două târguri importante la care participăm: Agritechnica (Hanovra), mai legată de lumea agriculturii în câmp deschis, și EIMA, mai legată de lumea specializată a agriculturii.

Chiar dacă târgurile rămân o mare investiție economică pentru companiile noastre, pandemia ne-a făcut să înțelegem că este nevoie să ne întâlnim fizic și că lumea virtuală și digitală nu poate înlocui relațiile interpersonale și relațiile care se creează atunci când te întâlnești cu cineva față în față.

Mai este posibilă prezentarea constantă de noutăți? Ce va putea publicul să aprecieze la standul Mascar de la EIMA?

MM: Sistemul integrat de detectare a greutății balotului, prezent la presele Mascar, va fi chiar premiat în cadrul târgului. Acesta nu numai că permite fermierului să afle în timp real greutatea baloților realizați, ci și poziția acestora. De fapt, GPS-ul este un instrument fundamental atunci când ne confruntăm cu lumea agriculturii de precizie și a managementului optimizat al câmpului. Cu sistemul de cântărire Mascar va fi întotdeauna posibilă identificarea zonelor cu productivitate mai mare sau mai mică și astfel reglarea, în consecință, a tuturor proceselor aferente, precum calibrarea îngrășămintelor și tratamentele solului, răspunzând unor date și nevoi concrete, detectate individual pe fiecare cultură.

 

Aveți vreun sfat pentru tinerele femei nou intrate în această industrie, care ar putea considera că este o lume a bărbaților?

MM: Sectorul producerii echipamentelor agricole a fost întotdeauna unul predominant masculin, chiar dacă, să nu uităm, în trecut, capitalul uman feminin era fundamental în agricultură. Pe atunci femeile munceau uneori la fel de mult sau chiar mai mult decât bărbații.

Nu cred că astăzi există diferențe între bărbați și femei în acest sector, ca în toate celelalte domenii, ceea ce contează sunt doar competențele. Asta face diferența!

Nu îmi permit să dau sfaturi pentru că eu cred că am avut noroc să lucrez în acest sector, iar pentru asta îi mulțumesc familiei mele. Singurul sfat pe care îl pot da este să facă cu pasiune tot ceea ce fac și să nu uite niciodată să rămână femei. Pentru a putea face diferența! 😊