Articole, Evenimente

Un eveniment live despre lumea digitală: FendtOne în premieră românească.

Filialele MEWI de la Drajna, în 19 mai, și Stoenești, în 20 mai, au fost locul de întâlnire a peste 40 de fermieri interesați să afle ce este FendtOne, noul sistem de operare integrat la seriile 300 și 700 Vario.

Despre acesta broșura afirmă că ”unește universul din interiorul cabinei cu lumea exterioară, pentru prima dată mediul on board (digital) fiind conectat cu cel off board (non-digital)”.

Într-un prim eveniment al anului cu interacțiune umană (desigur, fără a lua în considerare multele demonstrații practice din întreaga țară), Radu Tălpan, brand manager Fendt, și Andrei Dănescu, brand manager junior, au fost maeștrii de ceremonii ai unei întâlniri care nu s-a vrut doar o activitate de bifat în calendarul de activități, ci o interacțiune reală cu cei interesați. Prezentarea sistemului FendtOne s-a făcut individual, cu fiecare fermier în parte, în cele două tractoare, Fendt 314 Vario și Fendt 724 Vario. Fără prezentări plictisitoare în PowerPoint, fără informații de care fermierii nu aveau nevoie.

 

Ce este FendtOne?

În urmă cu mai mulți ani, la una dintre întâlnirile producătorului Fendt cu dealeri de prin toate colțurile lumii, aceștia au fost chestionați cu privire la modul în care clienții lor percep digitalizarea. 71% dintre cei 149 de chestionați au afirmat că fermierii sunt sceptici în legătură cu aceasta, 56% considerând că sistemele sunt mult prea complicate în utilizare. Astfel, specialiștii de la Fendt au vrut să ”demoleze” mitul că tehnologia este inaccesibilă, creând un produs digital nou, o soluție simplă și practică pentru fermieri, chiar și pentru începători.

Atunci când au creat sistemul FendtOne, inginerii proiectanți au avut în minte constant utilizatorul final.

Interfața cu utilizatorul este foarte simplu de înțeles și are aceeași grafică atât pe dispozitivele digitale din tractor, cât și pe cele din birourile fermei. În plus, navigarea este deosebit de facilă.

Mai multe despre acest sistem, aici

 

Cum l-au perceput fermierii ?

Orice client Fendt poate utiliza interfața FendtOne, iar noilor utilizatori le este foarte ușor să facă alegerea. Cu doar câteva click-uri, se pot programa lucrările de efectuat și se pot aduce la zi datele de referință, având toate funcțiile foarte clar definite. Se pot gestiona traseele sau se pot crea noi comenzi, indiferent de locul în care se află tractorul.

Pentru fiecare dintre cei cu care am avut ocazia să urc în tractor, ca să văd cât sunt de familiarizați cu acesta, am avut o întrebare simplă: ați mai lucrat cu Fendt?. Indiferent de răspuns, prima dată s-au speriat, li s-a părut că sunt prea multe butoane, prea multe informații, însă, ulterior, după o tură, două, trei și apăsări pe taste repetate, au constatat că totuși e în beneficiul utilizatorului să ai toate acele funcții”, spune Radu Tălpan.

Celor prezenți li s-a prezentat partea de telemetrie a sistemului, la tractorul Fendt 314 Vario, logat cu user de pe o tabletă.

 

Ce au apreciat cel mai mult fermierii?

Radu Tălpan: ”Cred că ergonomia joystick-ului. Faptul că acesta îi ajută să manevreze mai ușor tractorul. Toți mi-au arătat cât de bine li se mulează brațul pe cotieră, iar joystick-ul e exact pe formatul mâinii.

De asemenea, oricine utilizează un telefon inteligent, intuiește pașii pe care îi are de urmat pentru o bună exploatare a echipamentului agricol.

N-ar trebui,probabil, să spun asta, dar la Stoenești l-am lăsat și pe un copil să conducă. Și m-a ascultat foarte atent. A venit de două ori în tractor cu mine. Iar când s-a urcat și cu un al treilea client, de fiecare dată când Andrei voia să spună ceva, copilul îi completa propozițiile. A fost ca un burete, vorbea încontinuu, cu mult entuziasm”, spune Radu Tălpan.

Salutăm prezența viitorului fermier 4.0, și credem că aceasta demonstrează că nu este chiar atât de complicată tehnologia de ultimă oră dacă te debarasezi de inhibiții și îi intuiești beneficiile.

 

Ce urmează?

Fermierilor le-am prezentat doar partea de on board a sistemului, precizându-le că partea a doua, ceea ce ține de off board, va fi un alt eveniment la sfârșitul anului, la care patronul fermei sau inginerul sau cine se dorește, să atribuie task-uri tractorului”, spune brand managerul. Cu FendtOne, utilizatorii își pot planifica comenzile și datele din câmp pe un computer sau pe orice dispozitiv smart (telefon, tabletă), iar apoi le pot transfera tractorului prin rețeaua de telefonie mobilă. Se pot utiliza aplicații specifice agriculturii inteligente, precum Fendt Guide Sync (sincronizarea automată a datelor câmpului) și Fendt Task Manager pentru managementul eficient al sarcinilor. ”Acum am prezentat doar chestiuni tehnice, legate de utilizarea terminalului, dorind să le arătăm facilitatea în exploatare. Din păcate, în România ne aflăm la mare distanță de tehnologia dezvoltată (continuu) de Fendt. Abia acum există solicitări de ghidare prin GPS, în configurarea tractorului, ceea ce în alte părți ale Europei era un trend în urmă cu 5-6 ani”, a mai spus Radu Tălpan.

Întreaga echipă MEWI prezentă în cele două filiale a apreciat evenimentele ca fiind deosebit de reușite, desfășurate exact cum ne-am propus, pentru că ”nu e timp să mergi din fermă în fermă, și nici tractoare pentru fiecare curte”.

Mai facem! 😃