Articole

Ziua Câmpului HORSCH – pentru prima dată în România

Horsch Feldtage 2023, adică Ziua Câmpului Horsch este un eveniment organizat anual în Germania pentru fermieri din toată lumea, însă în acest an cei de la Horsch au ales România ca loc desfășurare. Cum s-a întâmplat? La sfârșitul vizitei pe care soții Michael și Cornelia Horsch au efectuat-o în țara noastră la sfârșitul lui august 2022, au luat decizia ca, datorită complexității situațiilor ce se regăsesc în agricultura românească (fenomene climatice, tipuri diferite de sol etc.), în anul următor (adică acum 😊), evenimentul emblematic al familiei să fie organizat aici.

Astfel, timp de mai multe săptămâni, în perioada iunie-iulie, fermieri din peste 17 țări europene vor trece pe la Valea Argovei, în județul Călărași, în fiecare zi, de luni până joi, aici având loc câte o ”zi a câmpului” pentru diferite grupuri, în fiecare din aceste zile ideile inovatoare ale germanilor fiind aduse în câmp.

Acest eveniment complex, organizat nemțește, le propune fermierilor alternative pentru noul context agricol, ce au la bază atât soluții agrotehnice cât și tehnologice.

Marți, 13 iunie, în ferma familiei Gheorghe (Agro Fondinvest), a fost ziua dedicată grupului din România. Au fost de față 30 de fermieri români, din toate zonele țării.

Despre ce s-a putut vedea în câmp, la Valea Argovei, la fiecare dintre aceste zile dedicate câmpului, vorbește Constantin Curcă, reprezentant Horsch în România, binecunoscut fermierilor români pentru cunoștințele sale în domeniu, într-un material realizat de revista Ferma.

 

Trei sisteme de semănat care pot acoperi orice sol și în orice condiții

Expunem trei sisteme tehnolgice: sistemul clasic care presupune prelucrarea solului și semănatul, sistemul strip-till care presupune prelucrarea superficială a solului și semănători cu prelucrarea solului doar acolo unde este necesar și sistemul de semănat direct.

Vrem să prezentăm toată gama noastră de produse deoarece nu putem să considerăm că  în prezent sistemul no-till este opțiunea pentru a menține mai multă apă în sol dacă noi nu suntem pregătiți ca în momentul în care apa vine să o și depozităm în sol. Este indicat să oferim puțin mai multă atenție alegerii sistemului de prelucrare a solului deoarece nu este de ajuns să facem doar un minim de lucrări, ci trebuie să creștem și calitatea solului astfel în cât permeabilitatea acestuia să crească la rândul său, iar gradul de tasare să se reducă pentru ca rezultatul final să aducă și un profit.

Printre noutățile pe care le avem aici, în România, se numără tocătoarele de resturi vegetale care lucrează cu un consum minim de energie și un distribuitor de îngășăminte pneumatic de capacitate mare.

Toate schimbările climatice aduc și limitări pe partea aplicării de îngrășăminte, astfel că se va pune tot mai mult accentul pe plasarea cu precizie a fertilizanților, adică plasarea acestora să nu se mai facă aleatoriu pe toată suprafața, ci doar acolo unde este nevoie pentru a obține omogenitate. Pentru astfel de situații există sistemul Xeric, un utilaj cu o capacitate de 14.000 litri și poate împrăștia uniform toate tipurile de îngrășăminte ce sunt pe piață, de la îngrășăminte cu o granulație foarte bună până la cele ce au o granulație slabă ”….

Despre acest eveniment, interviuri cu fermieri români și cu reprezentanți ai companiei germane, puteți citi în presa scrisă, în revistele Ferma și Revista fermierului, și online.

 

Revista Ferma, Facebook

https://www.facebook.com/RevistaFerma/videos/1397642874364982

https://www.facebook.com/RevistaFerma/posts/pfbid02dGZMFSxEX8mD6EfMLqSUNh1J4iFY2iE7yXwXiMr1e3nFLUxYgXGxeSphmWcA1gWjl

Revista Fermierului, Facebook

https://www.facebook.com/fermierului/posts/pfbid0q2FRcxYigFqYMLjLGR6o8u8YJNpDNfTUAcEmW6haNTdp3iEQDqXjJ5dG1iP2r6FWl

sens- contrasens.ro

https://sens-contrasens.ro/2023/06/15/zilele-campului-horsch-pentru-prima-data-in-romania-participa-fermieri-din-17-tari/

facebook — sens- contrasens