Articole

”Avem utilaje performante, ne lipsesc doar prețurile bune la cereale”

► afirmă Dumitru Tănase, fermier dobrogean.

La standul nostru de la AgriPlanta RomAgroTec 2023, l-am avut oaspete (și) pe dl. Dumitru Tănase, administratorul unei ferme de aproape 660 de hectare, din Tariverde, județul Constanța. După cum spuneam aici, ”un târg nu este doar despre tehnică de calitate, este și un loc de socializare, un loc de discuție despre modele de succes, pe care, oricând, le ascultăm cu plăcere”. La fel s-a întâmplat și în cazul fermierului dobrogean, cel care face agricultură din 1972 (!). L-am ascultat cu plăcere.

Dumitru Tănase ne-a declarat că ”cu cât utilajele cu care lucrezi sunt mai performante, cu atât calitatea și productivitatea lucrărilor este mai ridicată, deci este foarte important să ai utilaje noi și moderne”. A început colaborarea cu MEWI în 2012, iar până acum, a adunat în fermă tractoare și utilaje agricole pe care ni le enumeră cu încântare: trei tractoare Fendt, de la 140 CP la 280 CP – Fendt 313 Vario (model Power), Fendt 314 Vario (model Profi+), Fendt 828 Vario Profi – plus o combină Fendt 6335 C, un cultivator Horsch Terrano 3.5 FX de 3,5 m, o grapă cu discuri Horsch Joker 5 RT M14 cu lățimea de lucru de 5 m și încă o grapă Horsch Joker 3.5 CT de 3 m, o semănătoare de păioase Horsch Pronto 4 DC Starr, un distribuitor de îngrășăminte Rauch Axis și multe altele.

Utilajele agricole fac 50% din producția unei ferme, iar inputurile și tehnologia aplicată fac restul de 50%, însă, câteodată, apa face toată diferența”, afirmă Dumitru Tănase, fermierul cu o experiență de peste 50 de ani în agricultura dobrogeană.

 

Tractoarele Fendt: Fiabilitate ridicată, consum mic

Dumitru Tănase susține că fiabilitatea crescută și consumul redus de combustibil sunt cele mai importante aspecte când vine vorba de mașinile și utilajele agricole dintr-o fermă. Asta și-ar dori de la orice producător de utilaje și Fendt excelează la acest capitol, așa că are planuri să înlocuiască tractoarele John Deere și Case pe care le are acum în fermă tot cu tractoare Fendt, dar de putere mai mare (340 CP).

Tractoarele Fendt sunt cele mai bune la fiabilitate și la productivitate, consumul specific de combustibil e mai mic cu cel puțin 30% față de tractoarele pe care le avem acum”, afirmă fermierul constănțean, adăugând că ”80% din viața unui tractor sau a unui utilaj agricol se datorează modului de exploatare a acestuia”.

 

Prețuri mici la cereale

Avem utilaje performante, ne lipsesc doar prețurile bune la cereale”, spune Dumitru Tănase.

Anul acesta, pe 40% din suprafață a cultivat grâu, iar restul din cele peste 650 de hectare este ocupat de rapiță, mazăre și orz, despre care susține că este cea mai profitabilă dintre culturile din ferma sa. Pe 25 de hectare produce și sămânță de grâu, de orz și de mazăre, pentru necesarul propriei ferme.

2022 a fost un an bun pentru producțiile de cereale obținute de fermierul constănțean, însă nemulțumirea sa este legată de prețurile mici cu care a reușit să vândă: a recoltat, în medie, 6.500 kg de grâu pe hectar, rapiță – 4.800 kg/ha, orz – 8.500 kg/ha și floarea soarelui – 4.200 kg/ha, iar apoi grâul l-a vândut cu 1,45 lei/kg și cu 1,1 lei/kg, rapița cu 2,4 lei/kg, orzul cu 1,6 lei/kg și floarea soarelui cu 1,85 lei/kg.

 

Strategie de supraviețuire: Îngrășăminte mai puține și pesticide mai ieftine

Fermierul constănțean susține că cea mai mare provocare în momentul de față sunt prețurile mari ale inputurilor și prețurile mici ale cerealelor. Soluția pe care a găsit-o ca să se adapteze la instabilitatea prețurilor este reducerea cheltuielilor cu inputurile:

Reducem cantitatea de îngrășăminte, a căror pondere în costuri este de 40-50%. Pierdem, în felul ăsta, cam 10-20% la producție, dar eu zic că tot este rentabil. La pesticide, care s-au scumpit și ele foarte mult, nu mai luăm din cele de top, luăm unele mai ieftine și pierderea de producție e de maxim 5%.

 

Ce înseamnă, în agricultură, să fii sustenabil?

Să reușești să faci agricultură în mod profitabil timp de peste 50 de ani nu este puțin lucru: îți trebuie știință, practică și abilitatea de a te adapta permanent la toate schimbările, așa că am vrut să aflăm ce crede un fermier cu atât de multă experiență despre provocările pe care le aduce agricultura din zilele noastre și despre sustenabilitate.

Dumitru Tănase afirmă că primul lucru la care se gândește când vine vorba de sustenabilitate este ”să reușești să îți susții ferma atât din punct de vedere financiar, cât și tehnologic.

Ca să reducem consumul de pesticide, aplicăm rotația culturilor și semănatul la timp. Pentru conservarea apei în sol, mergem pe tehnologia minimum tillage, lucrăm cu subsoiler, fără întoarcerea brazdei, iar pentru conservarea solului nu întoarcem brazda, nu ardem miriștea și avem culturi fixatoare de azot”, explică fermierul constănțean.

Când vine însă vorba despre Pactul Verde European (”Green Deal”), Dumitru Tănase se încruntă: ”Am trecut dintr-o dictatură în alta, așa să scrieți!”.

Acum avem o dictatură atehnică”, adaugă acesta. ”5%  sau 10% teren lăsat obligatoriu pârloagă înseamnă câștig zero pe suprafața respectivă, iar anul viitor o să fim pe minus, pentru că terenurile respective o să fie infestate de buruieni, de boli și dăunători și vom cheltui bani în plus pentru a scăpa de ele”, mai spune, cu supărare, fermierul constănțean.