Articole

5 caracteristici ale combinelor Fendt prin care acestea fac diferența

Dacă am fi participat la AgriPlanta, cu siguranță l-ați fi auzit pe Radu Tălpan prezentând oricărei persoane interesate tractoarele și combinele Fendt, pentru că, fiind brand manager pentru această excepțională marcă, este cel mai în măsură să ofere informații și detalii despre produsele de top ale companiei germane.

Cu certitudine punctul de interes al standului nostru ar fi fost combina Fendt Ideal, chiar dacă aceasta nu mai constituie o noutate absolută, ea fiind prezentată și anul trecut vizitatorilor târgului. Această combină este unică, și se va vorbi încă mulți ani despre ea. Despre aceasta puteți citi aici, în articolul scris pentru revista companiei noastre, pe roate!, în toamna anului trecut.

Însă, pe lângă aceasta, în portofoliul companiei noastre există și alte combine Fendt pentru care, cu siguranță, există interes.

Nu vom enumera aici caracteristicile acestor combine, ele putând fi consultate aici sau aici, vă vom prezenta câteva detalii ce nu se regăsesc, de multe ori, în fișele tehnice.

Deși este cumva evident că nu prea mai există elemente care să diferențieze combinele existente pe piață, există totuși câteva elemente specifice care fac din combinele Fendt una dintre principalele opțiuni atunci când se dorește eficiență maximă.

La întrebarea ”ce au în plus combinele Fendt față de altele similare existente pe piață?” Radu Tălpan a răspuns, după cum puteți citi mai jos.

1.  Valțul de uniformizare

Combinele din seria C și L au un sistem de batere cu trei tobe. Ceea ce le diferențiază de alte combine este valțul de uniformizare PowerFeed, care, desigur, ”uniformizează” materialul recoltat pe toată lățimea de lucru a tobei de batere, ceea ce este un mare plus.

În cazul condițiilor dificile la recoltat, de exemplu umiditate excesivă, grătarul de sub a treia tobă, electric, din afara cabinei, poate fi dat la o parte și ridicat deasupra tobei, iar baterea se va face doar cu două tobe sau o tobă plus postbătător. Astfel, materialul recoltat va trece mult mai ușor prin sistemul de batare.

2. Noul grătar al contrabătătorului

Pentru acei fermieri care trebuie să recolteze mai multe tipuri diferite de culturi, seria L de la Fendt poate fi transformată cu ușurință datorită noului grătar al contrabătătorului.

Partea frontală a acestuia poate fi îndepărtată cu ușurință, și schimbată prin spațiul dispozitivului de reținere a pietrelor. Sunt disponibile două segmente frontale ale contrabătătorului: Un segment cu spațiere de 14 mm, pentru treieratul intensiv la recoltarea grâului, și altul cu spațiere de 24 mm pentru porumb, soia sau floarea-soarelui. Pentru a mări separarea boabelor, grătarul universal are, la partea din spate, o spațiere de 24 mm.

Dacă în cazul unui grătar clasic e nevoie de aproximativ o zi de muncă și doi oameni, în cazul combinelor Fendt acesta poate fi schimbat mult mai ușor, probabil într-o oră de lucru.

3. Consumul redus de carburant

Aceasta este o caracteristică generală a tuturor produselor Fendt.

În plus, la combine, diametrul tobei și contragreutățile de pe tobă creează o inerție ridicată la rotație. Nu va fi necesară antrenarea continuă a tobei la o anumită turație, deoarece viteza va crește datorită inerției, iar consumul de combustibil va fi automat mai mic.

4. Sistemul de retur

Un alt plus este deschiderea conică a returului: tot ce e trimis înspre retur va ajunge în mod egal pe toată lățimea de lucru a tobei de batere. Un senzor înregistrează volumul de retur și îl afișează pe Varioterminal 7″, iar combina este reglată rapid pentru cea mai bună calitate a boabelor. Deoarece platforma de pregătire și bătătorul au aceeași lățime, întotdeauna este utilizată capacitatea maximă de curățare.

5. Modelele de combine PL

ParaLevel, sistemul de compensare inteligentă a pantei, este disponibil la ambele serii. În plus, combinele din Seria C pot fi echipate și cu ParaLevel Integrale. Diferența este că nu vorbim doar de compensare laterală, stânga-dreapta, ci și longitudinală, adică la urcarea și la coborârea unui deal se va ridica partea din spate a combinei – o compensare de cca 30% la urcare și 10% la coborâre.

Bonus: Dotările extra

De asemenea, Seria C are în dotarea standard site reglabile electric și compartiment frigorific, pentru păstrarea la rece a băuturilor (nealcoolice), în lungile zile de campanie.

Cabina asigură un confort ridicat și face munca mai ușoară, combinele Fendt Seria L și C fiind echipate cu climatizare, scaun cu suspensie pneumatică, cotieră ergonomică și joystick – împrumutate de la tractoarele Fendt.