Articole

Valtra lansează un sistem unic de comandă a tractorului de la distanță, prin tehnologia 5G

Mașinile și utilajele complet autonome reprezintă următoarea etapă în evoluția agriculturii. Marii producători creează tot mai multe soluții care transformă treptat acest concept furturist în realitate și care le vor permite pe viitor fermierilor să-și lucreze pământul de la birou sau de acasă, fără a mai petrece timp, una dintre cele mai valoroase resurse în ziua de azi, în cabina tractorului.

O astfel de inovație, care ar putea schimba agricultura așa cum o cunoaștem, a fost dezvoltată de curând de Valtra. Este vorba de un sistem unic de comandă a tractorului de la distanță, prin tehnologia 5G, dezvoltat de producătorul finlandez împreună cu Elisa, companie de telecomunicații și servicii digitale. Sistemul, primul de acest fel din lume, permite comanda și funcționarea în timp real și în condiții de siguranță a unui tractor la sute de kilometri distanță.

„Folosirea tehnologiei 5G revoluționează domeniul tractoarelor autonome. Dacă până acum folosirea altor tehnologii presupunea păstrarea tractorului în aria vizuală a operatorului, acest lucru nu va mai fi necesar. Un tractor va putea fi condus în siguranță, de oriunde, de la distanță. Ceea ar putea deschide, în viitor, nenumărate posibilități, pe care mulți dintre noi încă nu le considerăm realizabile”, a spus George Tănase, brand manager Valtra – MEWI, despre inovația propusă de producătorul finlandez.

Comanda la distanță se realizează prin intermediul conexiunii 5G integrate și a unei camere video cu un unghi de 360 de grade, montată pe acoperișul tractorului. Prin rețeaua 5G sunt transmise ochelarilor de realitate virtuală ai conducătorului, în timp real, imagini 4K ale mediului de lucru. Șoferul poate examina împrejurimile tractorului prin simpla rotire a capului.

În construirea unor tractoare complet autonome, care ar putea deveni o realitate pentru mulți utilizatori în următorul deceniu, comanda la distanță este o componentă cheie, care poate fi utilizată, de exemplu, pentru operarea unui tractor fără șofer în cazul unor sarcini periculoase. Acest lucru face ca tractoarele să aibă un și mai mare grad de adaptabilitate și utilitate.

„Vom continua activitatea noastră în cercetarea și dezvoltarea soluțiilor de comandă și control de la distanță. În continuare, intenționăm să aflăm cum poate fi modificată calitatea imaginii în funcție de fiecare sarcină în parte și cum poate fi îmbunătățită funcționarea la distanță cu ajutorul senzorilor, într-un mod cât mai util pentru operator”, spune Mikko Lehikoinen, vicepreședinte Valtra.

Tehnologia tractoarelor Valtra permite deja comanda acestora la distanță, ceea ce va facilita implementarea noilor funcții. De exemplu, soluția de telemetrie Valtra Connect, care utilizează semnalul 3G, este folosită la peste 3.000 de tractoare Valtra din întreaga lume.