La începutul lunii iulie, potrivit ISU, pompierii au stins aproape 140 de incendii de vegetație și de miriște în doar 24 de ore, dintr-un total de 187 de incendii înregistrate pe tot teritoriul ţării. Suprafaţa de teren afectată de incendii este de peste 300 de hectare.
Marți, 9 iulie, în județul Constanța, în localitatea Culmea, a ars pe câmp și o mașină de pompieri care intervenea la un incendiu pornit de la un autovehicul și care s-a extins la miriște, iar un pompier a avut nevoie de îngrijiri medicale şi a ajuns la spital, a informat ISU Constanța.
Riscul de incendiu la recoltat este și mai mare pe temperaturi caniculare, care, în luna lui cuptor, ajung și la 40 de grade la umbră. Cum puteți evita un incendiu și ce trebuie să faceți când combina ia foc în câmp?
Cristian Dănăilă, managerul filialei MEWI Constanța și totodată fermier care lucrează 500 de hectare în comuna Vulturu din județul Constanța, are câteva recomadări pentru fermieri și combainieri, pentru a evita un incendiu la recoltat. Așadar,
5 măsuri obligatorii pentru evitarea unui incendiu la recoltat!
- Să aibă întotdeauna un extinctor verificat pe combină.
- După recoltarea capetelor de solă, să tragă brazde de control, să delimiteze suprafețele recoltate de cele nerecoltate.
- Să aibă întotdeauna la capăt de solă un tractor echipat cu un plug, o cisternă cu apă, eventual cu o motopompă pe ea, mături de paie și lopeți.
- Este strict interzis focul deschis pe miriște, ceea ce implică fumatul, sudura, polizatul. Lucrările de întreținere a combinei se fac pe o solă dezmiriștită, delimitată prin brazde de control, în niciun caz pe tarla cu miriște.
- Este foarte importantă și întreținerea combinei, ceea ce înseamnă suflatul combinei în fiecare dimineață, curățatul de pleavă și de paie în exces. Am văzut unii tractoriști care spun ”lasă, că se pun alte paie la loc”, dar dacă o curăță în fiecare zi de pleavă și de paie, chiar dacă combina se încinge, poate nu neapărat ia foc, dacă nu are paie pe piesa în mișcare care s-a încins.
Care sunt principalele cauze ale unui incendiu la combină sau tractor?
”În general, combina ia foc de la elementele în mișcare care se supraîncălzesc, nu neapărat de la motor. Principala cauză de pornire a unui incendiu pe combină sunt piesele care se uzează foarte tare, rulmenți, lagăre.
Dacă nu se sesizează la timp uzura respectivă, frecând fier pe fier, aceste elemente se supraîncălzesc, se încing și scânteile provoacă incendiul de combină și pe miriște.
La tractoare, principala cauză de izbucnire a unui incendiu ar fi un scurtcircuit pe instalațiile electrice, dar tractoarele iau foc mai greu. De obicei, dacă sunt fire care au fost lipite greșit sau din cauza uzurii cablurilor se pot atinge între ele, fac un scurtcircuit și pot provoca un incendiu. Și la combină se poate întâmpla așa ceva, dar este mult mai rar. În general, la combină, fiind foarte multe părți în mișcare, acestea se supraîncălzesc și provoacă incendiile”, explică Cristian Dănăilă.
”La temperatura de 35 de grade afară, temperatura resimțită la nivelul solului este de 40-45 de grade. La combină, motorul lucrează la o temperatură între 81 și 85 de grade, deci cam asta este temperatura de lucru a combinei. Și la tractoare la fel, temperatura de lucru este între 80 și 85 de grade”, adaugă Cristian Dănăilă.
Nu decuplați și opriți combina în brazdă la prima scânteie de incendiu!
Aceasta este recomandarea lui C. Dănăilă pentru fermieri și combainieri: să nu oprească combina în brazdă în momentul când sesizează că a izbucnit un incendiu pe combină:
”Din combină e foarte greu să sesizezi că iese fum, poți observa asta doar dacă îți bate vântul din spate și duce fumul către cabina combinei sau, când vântul bate din față, dacă vezi în oglinzile combinei. Ține și de experiența fiecărui combainier.
Foarte mult tractoriști se sperie când văd că iese foc din combină și o opresc în câmp. Eu le recomand, dacă cumva simt miros de fum de la un incendiu pe combină, să nu oprească combina. Dacă pot să se deplaseze cu combina, să iasă din brazdă cu combina cuplată și să meargă la cel mai apropiat loc de ieșire din solă sau către cisterna cu apă.
În momentul în care ai oprit o combină cu paie în interiorul ei, ia foc dintr-o dată, ca benzina. Dacă o lași cuplată, combina aruncă din ea toate paiele. Vopseaua se aprinde mai greu, când ai ajuns la un cap de solă, ai timp să dai cu un extinctor pe combină și să eviți, astfel, un incendiu mai mare.”
Sursa: Revista Ferma