avramut
Articole

”Îmi place să lucrez în agricultură și să mă implic total”

► afirmă Antoniu Avrămuț, tânăr fermier bihorean

Una dintre demonstrațiile MEWI desfășurate în martie 2024 a avut loc și pe pământurile societății Octadiagra, din Tulca, județul Bihor. Deloc surprinzător, tractorul Fendt 314 Vario, cu un aparat de distribuție a fost condus de Antoniu Avrămuț, student, la vremea aceea, în an terminal, la USAMVBT, Facultatea de Agricultură, din Timișoara, care este și managerul fermei ce lucrează 500 ha. Acum, la momentul publicării, este deja absolvent și, după cum spunea, se va implica și mai mult într-ale fermei, pregătit fiind să preia de la păriții săi controlul total al afacerii.

Colegul nostru Ioan Cristea, reprezentantul zonal de vânzări, a stat de vorbă cu tânărul fermier (între două deplasări de la o solă la alta J), iar din această discuție au rezultat cele ce urmează.

………………………………………………………………………………………………

 

Un tânăr implicat

Familia Avrămuț lucrează în agricultură de la începutul anilor 2000, însă actuala societate a luat ființă în anul 2009. Cele 500 ha de teren pe care le lucrează sunt cultivate cu porumb și grâu, și plante tehnice, rapiță, floarea soarelui, iar de doi ani au început să cultive și grâu durum.

Ne-am dori să creștem suprafața lucrată, să ajungem undeva pe la 1.000 ha, deoarece consider că este exact suprafața pe care am putea să o coordonăm cu angajații și utilajele pe care le avem în acest moment, dar încercăm să ne facem afacerea cât mai sustenabilă”, spune Antoniu, iar sensul sustenabilității în acest caz este cel utilizat în economie, adicăsă aibă o durată lungă de viață și să se susțină prin propriile mijloace”.

”Din anul 2020, din timpul pandemiei, am început să mă implic mai mult într-ale fermei. Am terminat liceul în 2020, am luat examenul de bacalureat și, după aceea, datorită faptului că școala se făcea online, am reușit să mă implic tot mai mult în viața de la fermă. Îmi place să lucrez cu echipamentele agricole, să mă implic. Am efectuat cel puțin o dată orice lucrare agricolă din fermă și încerc să mă implic în continuare, total, după întoarcerea la Tulca.

 

Puțină ”istorie”

Ferma are 5 angajați, însă, după cum deja am mai spus, Antoniu lucrează cot la cot cu ei, conducând ba tractorul, ba combina. Era mic atunci când părinții lui lucrau deja în agricultură, însă tânărul fermier cunoaște istoria familiei și a fermei.

Părinții lui Antoniu au început, ca mai toți fermierii români cu un tractor U 650 cu utilajele necesare, pe care în prezent nu îl mai au. Pentru firma Octadiagra, primul tractor achiziționat a fost unul second-hand, în 2009, cu un disc, combinație care lucrează și la acest moment.

Primul pas în a achiziționa utilaje de la MEWI l-am făcut în 2012, când tatăl meu a ales să cumpere prima combină nouă, un Fendt 5220 E care lucrează și acum în fermă. Am ales acest brand deoarece are un raport calitate-preț imbatabil.

Service-ul a fost de nota 10 și consider că, pentru un utilaj, este întotdeauna important să aibă și un service bun. Fără acesta este foarte greu, pentru că nu  îți poți permite să ai în campanie un utilaj defect mai mult de două-trei zile.

Iar când vine vorba de înlocuirea pieselor defecte, tânărul fermier afirmă că în proporție de 95% utilizează piese originale și doar noi.

 

Principala provocare a lui 2024

La momentul la care a avut loc această discuție, în luna aprilie 2024, Antoniu identificase ”seceta și prețul cerealelor” drept provocarea cea mai mare a acestui an.

Principala provocare a acestui an va fi, din nou, prețul cerealelor. De asemenea, va fi secetă, pentru că în ultima perioadă, la noi în zonă nu prea a plouat. În ultimii ani am avut mereu probleme cu seceta, iar din cauza prețurilor a fost greu să reușim să fim profitabili. Tocmai de aceea am decis să ne axăm, în principal, pe cultura de grâu și să reducem suprafața cultivată cu porumb, anul acesta având abia în jur de 70 ha. Am compensat, însă, cu grâu și cu floarea soarelui.

Pare a fi un agricol destul de dificil, cu multe provocări, având în vedere seceta care a fost în vara și toamna anului trecut. O mare parte din cultura de rapiță a fost compromisă, iar ce a mai rămas nu este în standardele firmei, însă nu avem ce face.

Succesul în agricultură înseamnă să poți să îți susții afacerea, să poți să faci față condițiilor meteo care sunt instabile. Nu poți să știi ce va urma, însă trebuie să poți să previzionezi cât mai bine pentru a lua decizia corectă în privința culturilor pe care le semeni”, spune Antoniu Avrămuț.

 

Tehnologia în fermă

Tehnologia are un rol deosebit de important la noi în fermă. În ultimii ani, am investit mult în tehnologie, încercând să reducem din costurile de producție, încercand să realizăm lucrările într-un timp mult mai scurt. Să putem să le facem în timpul limită, care în ultimii ani este din ce în ce mai scurt.

Operatorilor noștri le place tehnologia. Trebuie să spun că  avem în fermă și angajați mai în vârstă și angajați mai tineri. Pentru cei mai în vârstă este mai complicat să învețe, dar am încercat și mi-am dat interestul și am reușit să îi învăț să lucreze cu tehnologia actuală.

Fiecare tractor din fermă este prevăzut cu sistem de ghidare prin GPS, utilajele noastre au funcția SectionControl. Toate acestea fac posibilă creșterea productivității, reducerea costurilor și ne dau siguranță. Este foarte importantă tehnologia. Avem și noi în fermă utilaje care lucrează în sistem de 90% autonom, condiția este să știi să le setezi și să știi să le spui ce au de făcut.

Este foarte important să reduci suprapunerile pentru a putea reduce costurile de producție. Orice suprapunere înseamnă cost de producție suplimentar în tot ceea ce înseamnă motorină, îngrășăminte, semințe, pesticide și mai ales pentru erbicide, unde, dacă se suprapune doza, se poate distruge cultura.

Mă gândesc la siguranța financiară a fermei în fiecare moment, încerc în fiecare moment să am un randament cât mai bun în fermă, încerc să am producții cât mai mari, pentru că producția obținută stă la baza realizării profitului. De asemenea, pe lângă faptul că încerc să estimez ce producții vom avea, îmi concentrez atenția și la cheltuielile pe care le avem pentru a realiza un maxim de profit cu minim de cheltuieli.