Articole

Ce vor să știe fermierii? Top 3 cele mai frecvente întrebări.

După aproape 3 ani de pauză, anul acesta apetitul fermierilor pentru evenimente a fost unul mai mare ca oricând, ceea ce s-a văzut și în numărul record de vizitatori la fiecare târg, expoziție sau Zi a câmpului. Dorința de a atinge tractoarele și utilajele noi, dorința de a vedea ”pe viu” ceea ce au văzut deja pe internet și ce li s-a povestit din pliante, dorința de socializare ș.a.m.d. au făcut ca, atât la Agraria, cât și Agriplanta-RomAgroTec, standul MEWI să fie ”asaltat” de vizitatori. Colegii noștri au fost copleșiți de interesul pe care aceștia l-au arătat, și au răspuns unei avalanșe de întrebări venite din partea fermierilor:

Credem că alcătuirea unui clasament al celor mai frecvente întrebări pe care echipa MEWI le-a primit de la fermierii care au vizitat standul MEWI la expozițiile agricole din acest an este cea mai fidelă oglindă a stării actuale în domeniul nostru de activitate.

mewi agriplanta 2022

Înainte de a vă prezenta topul propriu-zis, începem cu întrebarea cea mai frecventă pe care o primește echipa de vânzări MEWI, atât la întâlnirile față în față cât și în mediul online: ”cât costă?”, pe care nu am inclus-o în top. Iată și răspunsul la întrebarea ”de ce la MEWI nu veți vedea niciodată afișat prețul unui tractor sau utilaj agricol și nici reduceri senzaționale de prețuri:

 

Radu Tălpan, brand manager Fendt: ”Nu afișăm niciodată prețul unui tractor din respect pentru client și pentru nevoile lui. Pentru fermier, prețul relevant al unui tractor este costul unei ore de funcționare, ori acesta nu poate fi standardizat, pentru că fermele diferă, de la est la vest, de la nord la sud, în funcție de suprafața fermei, de lucrările efectuate. Un vehicul agricol poate să facă o multitudine de lucrări, mai grele sau mai ușoare. Prețul real al unui utilaj agricol se calculează, de fapt, pornind de la beneficiile pe care le oferă în fermă.

Tot din respect pentru clienții noștri nu facem reduceri de prețuri. Există situații când o reducere de preț vine din partea producătorului și are o justificare pertinentă, prin faptul că producătorul vrea să facă cunoscută în piață o anumită serie de tractoare sau un produs nou sau când costurile cu stocarea unui produs trebuie reduse pentru anumite produse dintr-o generație mai veche. Altfel, o reducere falsă a prețului, doar ca să vinzi mai mult, denotă lipsă de respect față de client.”

Așadar, iată topul, și răspunsurile colegilor noștri prezenți la mai toate evenimentele anului.

 

1. CARE ESTE TERMENUL DE LIVRARE ?

mewi agriplanta 2022

George Tănase, brand manager Valtra și Merlo: ”Comenzile pe le avem deja se întind până în 2023, pentru majoritatea utilajelor, iar pentru utilajele de prelucrat solul, posibil să fie livrări și în 2024. Pentru tractoarele Valtra, o comandă nouă va fi onorată în primul trimestru din 2023, probabil martie anul viitor. Pentru încărcătoarele Merlo comandate deja, livrările posibil să se întindă până în a doua jumătate a anului viitor. La unii producători, cum sunt Quicke sau Stoll, termenele de livrare nu au crescut, însă s-au modificat prețurile, din cauza crizei energiei.

Problemele au început odată cu pandemia, China fiind un mare producător de componente, apoi a fost o criză a containerelor de transport maritim, care a creat probleme în fluxul de aprovizionare cu componente. Când lipsește o singură componentă, acel tractor nu poate fi livrat.

Fermierii trebuie să învețe să își planifice din timp achizițiile noi, să ia în considerare faptul că poate dura chiar și un an pentru a primi ceea ce își doresc. Este o situație neobișnuită, dar trebuie să învățăm să ne adaptăm cu toții, furnizori de echipamente și fermieri deopotrivă. La aceasta se adaugă și incertitudinea prețului. Atâta timp cât nu pot produce decât peste un an, nici prețul nu poate fi garantat timp de un an, la fel cum nici fermierii nu știu de anul acesta cu ce preț vor vinde grâul la anu’.”

 

2. POT VORBI CU CINEVA DE LA IRIGAȚII?

Dănuț Andrei, brand manager sisteme de irigații: ”Ce am observat și la Agraria și la AgriPlanta este că tot mai mulți fermieri iau în considerare serios echipamentele de irigații, pentru că nu își mai permit să riște ceea ce au investit. La cât de mult au crescut prețurile la inputuri, irigațiile sunt ca o asigurare că tot ce au investit nu va fi pierdut. Dacă pot controla necesarul hidric al plantei, pot obține producții mai bune.

Am avut, și la Cluj, și la Fundulea, extrem de multe solicitări. Am fost inundați de întrebări din partea fermierilor, aceasta și pentru că Ocmis, principalul nostru furnizor de echipamente pentru irigații, este o marcă foarte cunoscută pe piață, este cel mai mare producător din Europa. Pentru sistemele de irigații pe pivoți, liniare și tip hipodrom de la Ocmis, MEWI este singurul distribuitor autorizat din România.

Prin portofoliul pentru irigații oferim tot ce acoperă irigarea prin aspersiune: tamburi, rampe de udare, pivoți, sisteme liniare, cu hipodrom, motopompe Scova, pompe electrice, cu convertizor de frecvență, care permit reglarea debitului. Le oferim fermierilor inclusiv pompe speciale, de debit mai mare, de la Euromachine și rampe de udare independente, pe 4 roți, cu lățimi de udare de 97 de metri, de la Briggs Irrigation.

Sistemele de irigare din portofoliul MEWI pot să acopere de la 5 hectare până la mii de hectare. Majoritatea acestor echipamente sunt disponibile cu dispozitive de control la distanță, printr-o aplicație pe telefon, ceea ce ușurează foarte mult munca fermierilor.

Pentru toată infrastructura necesară – tuburi, furtunuri, precum și pentru sisteme de irigare prin picurare sau subterană, putem pune fermierii în legătură cu firme cu care colaborăm, pentru a simplifica modul de lucru și costurile.

 

3. POT VORBI CU DOMNUL ”X”?

mewi agriplanta 2022

Costin Mărăcine, branch manager MEWI Drajna: Am observat, din discuțiile cu fermierii care au venit la expozițiile agricole, că aceștia știu cine este reprezentantul MEWI din zona lor și vin pregătiți, știu deja ce vor să vadă și despre ce vor să discute, studiază produsul de care sunt interesați înainte de a veni să întrebe de el. Se întâmplă asta și pentru că vin din urmă generațiile noi de fermieri, care studiază pe internet produsele pe care și le doresc. Practic, ei au văzut utilajul de care sunt interesați și au deja informații despre el de pe blogul MEWI, de pe pagina noastră de Facebook, de pe Youtube, și, mai nou, avem și o pagină de Instagram.

Generațiile noi de fermieri sunt tot mai conectate la digitalizare, iar faptul că vin deja informați ne ajută foarte mult atât pe noi, cât și pe ei. Pe fermieri îi ajută să înțeleagă mult mai bine ceea ce le propunem, fie că le povestim de conectivitate, de FendtOne sau de telemetrie, prin care pot vedea, în timp real, de pe telefonul mobil, cât și unde lucrează utilajele lor. Când ajung la noi și le dezvoltăm ideea, înțeleg mult mai ușor ce le povestim, ceea ce este un avantaj pentru ei și îi ajută să își configureze utilajele cu tehnologii noi care le ușurează și le eficientizează munca.