Articole

De ce cresc rădăcinile plantelor în adâncime? Ce presupune un pat germinativ optim?

În timp ce conduceam tractorul cu un cultivator atașat, șeful meu m-a întrebat: „De ce patul germinativ se numește, de fapt, așa?” M-am gândit o clipă și mi-am dat seama că ai putea să-l ilustrezi cu propriul tău pat. Cearşaful de pat fin deasupra, apoi salteaua moale – unora le place mai tare – şi apoi somiera. De asemenea, devine evident că doar coordonarea optimă a tuturor celor trei componente face un pat bun.

Dar cum poate fi transferat acest lucru în agricultură? Mai multe despre asta într-o clipă.

Însă, mai întâi de toate, vrem să răspundem la această întrebare:

 

„De ce plantele, sau mai degrabă rădăcinile, cresc în jos?”

Și mai presus de toate: de ce cresc până la 120 de metri în jos (cea mai lungă rădăcină măsurată vreodată, ce aparține unui smochin din Africa de Sud)?

Există diferite motive:

  • În primul rând, în adâncul solului se găsește ceea ce uneori este esențial pentru o creștere optimă a plantelor: apă, oxigen și substanțe nutritive. Faptul că rădăcinile își pot direcționa în mod activ creșterea în această direcție este folosit, de exemplu, în fertilizarea subterană și este arătat și în exemplul smochinului. Acest lucru crește șansa de rezerve de apă în straturile mai adânci, în special în zonele aride. Acesta este motivul pentru care planta prinde rădăcini la aceste adâncimi.
  • Temperatura și lumina influențează, de asemenea, creșterea rădăcinilor. Porumbul, de exemplu, se înrădăcinează mai adânc dacă temperaturile sunt mai ridicate.
  • Evolutiv, rădăcinile majorității plantelor cresc instinctiv de la un orizont moale la unul mai dur.
  • Așa-numitul gravitropism influențează factorii de care are nevoie planta pentru creștere și astfel are o influență directă asupra dezvoltării în profunzime a rădăcinilor.
  • Grosimea rădăcinilor depinde uneori de momentul însămânțării: conform motto-ului „cât mai devreme, cât de târziu este necesar” puteți folosi în mod optim perioada de vegetație atunci când semănați devreme – și în ceea ce privește dezvoltarea rădăcinii. În ceea ce privește formarea rădăcinilor, masa de frunze supraterane aparent masivă dă adesea o impresie falsă. Prin urmare, o privire în sol este crucială. (?)
  • Arhitectura, de asemenea, este influențată de fertilizare. Acest lucru este demonstrat de studiul „IST Austria” în care a fost analizat comportamentul celular al Arabidopsis în raport cu azotul disponibil. Practic, există două tipuri de azot care pot fi preluate de plante: amoniu și nitrat. Dacă oferim plante, de ex. Arabidopsis, cu azot sub formă de amoniu, rădăcinile încep să crească în lungime datorită extensiei celulare. Motivul este că multe plante au nevoia de a absorbi azotații mai degrabă decât amoniul. Dacă acum mutăm aceeași plantă într-un loc care este bogat în nitrați, ea începe diviziunea celulară în rădăcini, astfel încât acestea să formeze ramuri – pentru că a realizat ceea ce s-a străduit. Astfel, fermierii pot controla și creșterea rădăcinilor prin fertilizare.

Dar acum înapoi la patul pentru semințe. Să începem cu cearșaful de pat. 😊

”Cearşaful de pat”

… reprezintă zona de aşezare a seminţelor. Obiectivul este acela de a crea condiții optime pentru a forța germinația. Deoarece radiculele sunt foarte subțiri și relativ sensibile, patul germinativ ar trebui să permită o bună înrădăcinare. Acest lucru garantează că apa este absorbită cât mai repede posibil de radicule. Plantele pot prelua anioni și cationi (îngrășământ) numai în formă dizolvată. Cu cât rădăcina poate absorbi mai repede apa, cu atât mai repede absoarbe nutrienții. Așadar, contactul sămânță-sol și, astfel, legătura capilară la alimentarea cu apă și asigurarea transportului capilar, joacă un rol esențial și marchează și trecerea la al doilea strat, salteaua.

 

Salteaua

…este orizontul A al solului. În limbajul utilizat în agricultură îl numiți adesea orizontul de cultivare. În această zonă, rădăcinile sunt mai puțin sensibile decât la început. Ele preiau o mare parte din nutrienți și se înrădăcinează destul de puternic, asigurând astfel plantelor o susținere foarte bună. Acest strat, la o adâncime de aprox. 5 până la 30 cm, poate fi compactat. Pe de altă parte, straturile cu sol prea afânat provoacă o creștere întârziată a plantei și au un efect negativ asupra dezvoltării, precum compactarea. Acestea provoacă întârzieri de creștere, precum și malformații ale sistemului radicular și pot cauza stagnarea apei și, astfel, lipsa de oxigen. Acesta este motivul pentru care obiectivul ar trebui să fie, întotdeauna, un echilibru solid.

”Somiera”

Acum să mergem cu un strat mai adânc în orizontul B, numit și orizont iluvial. Acesta formează ”somiera”, acel cadrul cu șipci care reprezintă baza pentru orice s-ar afla deasupra. Aici vom găsi nutrienți spălați din orizontul A care se completează locul de acolo și pot fi absorbiți de plante în funcție de grosimea rădăcinii și, de asemenea, de apa care se găsește în straturile mai adânci.

 

Cum trebuie să arate un pat germinativ optim?

În practică, acest pat este pregătit de obicei în așa fel încât să nu fie scoși la suprafață bulgări uzi de pământ, gradul de fărâmițare să fie în concordanță cu cultura respectivă (puțin mai fină la sfecla de zahăr decât la porumb și soia) și sămânța are acces facil la apă.

În acest moment, am putea discuta la nesfârșit cât de mari pot fi ”bulgării” de pământ, cât de mult pământ fin este necesar și cât de adânc se poate, sau ar trebui să se poată merge cu diferite semănători. Dar, dacă ar fi să fim sinceri, această decizie depinde în principal de unde se află terenul și de solul respectiv (precum și de alți factori).

 

Concluzii privind structura unui pat germinativ

  • Trebuie să existe acces rapid la apă, iar aceasta să fie preluată de rădăcini.
  • Densitatea patului germinativ trebuie să crească constant de sus în jos pentru a obține o înrădăcinare optimă în profunzime.
  • Cu toate acestea, compactarea dăunătoare, precum și orizonturile prea afânate ar trebui evitate. Ca orice extreme. 😊