Articole

Demonstrații de forță: Fendt 1167 Vario MT în premieră în România

Pentru prima dată după lansarea de la Agritechnica, din 2019, a ajuns în România un tractor șenilat Fendt 1167 Vario MT, trimis special de producător pentru a-și demonstra performanțele în condiții diferite de sol, în timpul unor lucrări cu utilaje atașate diferite.

Astfel, în luna august, Fendt 1167 Vario MT și cultivatoarele Horsch Tiger, cu lățimi de lucru și caracteristici diferite, au efectuat demonstrații în mai multe ferme din județele Dolj, Buzău, Giurgiu și Timiș. După ultima demonstrație, tractorul a plecat în Bulgaria și apoi în alte țări vecine pentru a-și continua să-și dovedească performanțele.

Fendt 1167 Vario MT, vârful seriei, dotat cu motor MAN de 16,2 litri, cu șase cilindri, ce dezvoltă 670 CP, este cel mai puternic tractor cu șenile cu transmisie variabilă continuă de pe piață. La eficiența sa crescută contribuie și bara de tracțiune oscilantă, construcția suspensiei Smart Ride+ complet nouă, împreună cu toate comenzile familiare Fendt. Inovatorul tren de rulare Fendt VarioDrive și conceptul FendtID (sistemul de lucru al motorului la turație redusă), deja cunoscute de la alte tractoare Fendt din clasa de mare putere, asigură un consum optim de combustibil, și, implicit, economii considerabile.

La finalul demonstrațiilor din țară, Radu Tălpan, brand manager Fendt, a declarat:

Combinația dintre cele 3 mari componente cheie ale tractorului pe șenile și anume motorul MAN, cutia Vario, și, bineînțeles, șenilele au dat cele mai bune rezultate pentru cele mai grele condiții de lucru. S-a lucrat în condiții de secetetă, pe unul dintre terenuri nu mai plouase de cel puțin două luni, solul a fost foarte tare, și cu toate acestea, tractorul, împreună cu utilajul, au reușit să ducă la bun sfârșit lucrarea așteptată, totul la un consum de combustibil foarte bun.

 În funcție de utilajele cu care s-a lucrat, consumurile au fost și de 70 l/h, și de 80 l/h, dar aici avem în vedere diferite utilaje și diferite zone ale țării. Vorbim de utilaje de 6 m, care au baterii de discuri, gheare și tăvălugi, sau vorbim de utilaje de 8 m, care au doar gheare și tăvălugi, sau, desigur, utilaje de 8 m care sunt formate și din gheare, discuri și tăvălugi.

 Tractorul clar a fost gândit și creat pentru ferme mari, cu suprafețe compacte de teren, unde este necesar folosirea unor lățimi mari de lucru, pentru optimizarea costurilor și eficientizare.

Citiți mai jos date despre modul în care s-a comportat echipamentul în fiecare situație specifică de demonstrație și câteva opinii ale fermierilor prezenți.

 

Loc. Unirea, jud. Dolj

Fendt 1167 Vario MT și cultivatorul Horsch Tiger 8 AS 

Timp de 3 zile, în perioada 5-7 august, Fendt 1167 Vario MT și cultivatorul Horsch Tiger 8 AS, având o lățime de lucru 7,5 m, au lucrat 283 ha, într-o fermă din localitatea Unirea, județul Dolj.

Deși am început prin reglarea utilajului la o adâncime de aproximativ 25-27 cm, tractorul a mers constant cu o viteză de 11,5 km/ h. După aproximativ 4 ore de lucru, am montat și aripioarele laterale pe cele 33 de gheare ale cultivatorului, pentru un mai bun amestec al resturilor vegetale rămase după cultura premergătoare de grâu. Adâncimea de lucru s-a păstrat, iar în ciuda opunerii rezistenței celor 66 de aripioare laterale montate pe cuțite, viteza de deplasare s-a păstrat constantă la 11,5 km/h.”, a spus Alexandru Găvănescu, responsabilul demonstrației.

Terenul de 283 ha a fost lucrat într-un timp total de 50 ore, cu o viteză constantă de 11,5 km/h și un randament de 5,5 ha/ h.

În ceea ce privește consumul, tractorul a fost alimentat cu 4.400 l de combustibil, fără a exclude deplasările fermă – câmp, și a rezultat un consum mediu de 15,5 l/ha, deși estimările inițiale au fost de 17-18 l/ha.

 La demonstrații au fost prezenți fermieri care dețin și alte branduri de tractoare, care de curând au testat două modele de tractoare concurente, însă au fost categorici în privința performanțelor lui Fendt 1167 MT cu Horsch Tiger 8 AS, declarând că dezvoltă o putere mai mare datorită capacității de 16,2 l a motorului MAN cu care acest tractor este echipat, dar și datorită noii generații de cutii Vario. Despre calitatea lucrării efectuate de cultivator, au apreciat că Horsch Tiger 8 AS nivelează mult mai bine și amestecă foarte bine resturile vegetale în comparație cu alte produse similare de pe piață. La acest cultivator nu există riscul de înfundare datorită dispunerii ghearelor pe 4 rânduri, cu o distanță de 23 cm între ele și 91 cm între rânduri, toate ajutate de înălțimea cadrului care ajunge la 85 cm.” (Alexandru Găvănescu, reprezentant vânzări MEWI Ișalnița)

 

Comunele Prundu și Cucuruzu, jud. Giurgiu

Fendt 1167 Vario MT și cultivatorul Horsch Tiger 8 AS 

În prima fermă (6.000 ha) din jud. Giurgiu, în comuna Prundu, tractorul a lucrat în aproximativ 5 ore, o suprafață de 28 ha, având (din nou) atașat cultivatorul Horsch Tiger 8 AS.

Fermierul a fost plăcut surprins când și-a dat seama că, pe hectar, consumul de motorină este de aproximativ 16 l – acest consum fiind cu mult sub media de consum a tractoarelor de la alte branduri, atât pe șenile cât și pe roți, pe care le deține (și care consumă 21-25 l/ ha). De asemenea, fermierul a apreciat forța de tracțiune a noului tractor Fendt 1167 Vario MT cu motorizare MAN.”, afirmă Ionuț Gogoană, manager zonă.

A doua demonstrație din județul Giurgiu, în comuna Cucuruzu, a avut loc pe terenurile unei ferme ce lucrează aproximativ 3.000 ha.

Tractorului Fendt 1167 Vario MT a lucrat aproximativ 9 ore, având atașat un cultivator de la un brand concurent. În paralel, s-a lucrat și cu un tractor și cultivator care nu se află în portofoliul MEWI.

La finalul zilei de demonstrații, tractorul Fendt 1167 Vario MT a avut un consum de combustibil de 16,5 l, iar viteza de lucru a fost de 11,5 km/h. Tractorul concurent a avut un consum de 21,8 l și o viteză de lucru de 9,5 km/h. QED

 

Loc. Glodeanu-Siliştea, jud. Buzău

Fendt 1167 MT și cultivatorul Horsch Tiger 8 MT

Două zile de demonstrații au urmat și în localitatea Glodeanu-Siliştea, din județul Buzău, tractorului fiindu-i atașat, de data aceasta, cultivatorul Horsch Tiger 8 MT cu lățimea de lucru 7,5 m.

Am început ziua de demonstrații prin reglarea utilajului la o adâncime de aproximativ 31 cm fără aripioarele laterale atașate, iar tractorul a menținut constantă viteza de 8-9 km/h și un consum de 10,8 l/ha. După aproximativ o oră de lucru am montat aripioare laterale pe cele 17 ancore ale cultivatorului pentru un mai bun amestec al resturilor vegetale. Adâncimea de lucru a fost, în acest caz, de 25 cm și viteza de deplasare a fost de 11,5 -12 km/h.” a spus Liviu Gherghina, reprezentantul de vânzări responsabil pentru zona Buzău.

Suprafața lucrată a fost de 102,5 ha în 14 h, cu o viteză constantă de 11,5 km/ h și un randament de 7,28 ha/h, obținând un consum mediu de 11 l/ha.

 

Gătaia, jud. Timiș

Fendt 1167 Vario MT și cultivatorul Horsch Tiger 6 MT

Alexandru Karacsonyi, service brand manager șenilate Fendt, a fost prezent pe terenul unde a demonstrat tractorul, de la el aflând că ”s-a lucrat la o viteză de 11 km/h, având atașat cultivatorul Horsch Tiger 6 MT, la o adâncime de aprox. 25 cm. Am configurat apoi cultivatorul să lucreze, doar pentru a-l testa, la o adâncime de 35 cm și a rezultat o viteză de 8 km/h.

 Operatorul tractorului, obișnuit cu tractoarele Challenger, a afirmat că ”Prin comparație cu alte tractoare, acesta este foarte sensibil când întorci la capăt de rând, se întoarce foarte ușor și frumos. E ușor de manevrat, iar faptul că e Vario face diferența. Nu se simt șocurile, e puternic pentru un asemenea cultivator de 12.500 tone. A mers cu aproximativ 11-12 km/h cu utilajul atașat.

Pe parcursul demonstrației au venit, pe rând, și fermieri din zonă, care și-au exprimat încântarea: ”Foarte confortabil, iar pe un asemenea teren, atât de dificil, trage foarte bine utilajul”.

Consumul e bun, merge la 1.500 rpm, adică e chiar bine!