Articole

StripTill & HORSCH Focus (partea I)

Sistemul de prelucrare în benzi HORSCH StripTill este unul deosebit de adaptabil, grație căruia, printr-o singură trecere, se pot efectua mai multe lucrări.

Eficiența și realizarea de economii sunt factori importanți atunci când vine vorba de alegerea celei mai bune metode de semănat. În funcție de tipul de sol, rotația plantelor și vegetație, există mai multe opțiuni în ceea ce privește alegerea tehnologiei potrivite în funcție de cerințele specifice ale fermei. Deoarece perioadele de secetă sunt tot mai mari, metodele de cultivare a solului fără prelucrare /no-till și cele în benzi /StripTill vor deveni tot mai importante în agricultura modernă. Mai mult, cultivarea în benzi mici cu plasarea integrată a îngrășământului, precum și semănatul de precizie are avantaje enorme.

– Reziduurile din cultura anterioară asigură uscarea mai lentă a solului

– Protecția împotriva eroziunii datorită reziduurilor organice de la suprafața solului

– Crearea humusului

– Echilibrul îmbunătățit al apei

– Creșterea activității râmelor datorită prelucrării reduse a solului, în benzi

– Reziduurile culturilor anterioare sunt eliminate din orizontul de însămânțare

– Astfel, contactul semințelor cu solul se îmbunătățește

– În condiții uscate, acest lucru duce la o mai bună emergență a plantei.

 

HORSCH Focus nu excelează doar în ceea ce privește semănatul culturilor în rânduri, precum cele de porumb sau sfeclă. Avantajele sistemului StripTill sunt evidente și pentru cereale, și mai ales la rapiță. La această cultură există o creștere considerabilă a randamentului, datorită prelucrării adânci în benzi, iar sub efectul îngrășământului, creșterea rădăcinilor este influențată într-un mod foarte pozitiv, iar seceta poate fi îndurată mai ușor.

Modelele Focus fac parte din gama de produse HORSCH de mai bine de 10 ani. Acesta a fost dezvoltată continuu de-a lungul anilor, având la bază cele mai diferite cerințe și necesități ale clienților și se poate adapta unei diversități mari de condiții datorită gamei largi de opțiuni de echipare.

Ill. 1: Focus 4 TD

Printre caracteristicile principale ale familiei Focus se disting afânarea în profunzime a solului cu plasarea exactă a îngrășământului și semănatul de precizie – ambele într-o singură trecere. Pentru aceasta, HORSCH utilizează elemente bine-cunoscute existente la semănătorile de păioase și de la utilajele de prelucrare a solului. Numărul de treceri este astfel redus, solul este bine protejat iar umiditatea este menținută în sol.

Gama HORSCH Focus este disponibilă cu lățimi de lucru cuprinse între 4,00 și 7,00 m.

Lansarea mult-așteptatei versiuni de 3,00 m va avea loc în toamna lui 2020.

 

Pașii de lucru pentru Focus sunt după cum urmează:

Zona I – Ghearele TerraGrip

Afânarea în profunzime a solului, precum și plasarea în benzi a depozitului de îngrășăminte sub rândurile de semințe permit o dezvoltare optimă a rădăcinii.

Îngrășământul poate fi plasat într-unul sau în două straturi diferite de sol.

În plus, eliminarea reziduurilor de la recoltat din zona rădăcinii și transportarea solului umed în orizontul de germinare asigură condiții ideale pentru sămânță.

Zona II – Tăvălug cu roți

Contactul acestora cu solul face posibilă pregătirea optimă a patului germinativ în fața brăzdarelor.Binecunoscutul tăvălugul cu roți HORSCH, având 12 straturi pentru o durată de viață mai mare, asigură consolidarea precisă, în profunzime.

Anvelopele înalte cu diametrul de 100 cm asigură o spațiere optimă chiar și pe soluri foarte ușoare și împiedică acumularea materialului în fața tăvălugului.

Zona III – Nivelare

Sistemul optim de nivelare pentru Focus depinde de tipul de sol ce urmează a fi prelucrat. În funcție de reglaje, sistemul de nivelare cu discuri poate fie să creeze mici creste fie să niveleze suprafața. Vă recomandăm această versiune pe soluri ușoare. Pe soluri medii și grele, vă recomandăm sistemul de nivelare prin mărunțirea solului. Acesta produce pământ fin suplimentar pentru a vă asigura că sămânța se află în apropierea capilarității apei.

Zona IV – Brăzdare semințe

HORSCH și gama Focus sunt faimoase pentru varietatea de opțiuni de echipare pentru cele mai diferite culturi și condiții. Pentru semănatul în soluri cu puține reziduuri de recoltare, vă recomandăm brăzdarul de semințe TurboDisc, iar pentru semănatul unde pe sol există cantități mari de paie, brăzdarul TurboEdge. Brăzdarele individuale și controlate prin roată de presare se pot adapta perfect la sol și asigură o plasare precisă a seminței.