Articole

„Cum ar fi fost dacă participam la AgriPlanta?”

Anul acesta ne-am văzut cu toții nevoiți să încetinim ușor ritmul. Munca nu s-a oprit nicio clipă pe câmp, acolo unde are loc prima și cea mai importantă etapă în producerea hranei, însă majoritatea companiilor au ales să lucreze cu porțile închise. Tot închise au rămas și o parte din porțile evenimentelor și târgurilor agricole. Alte porți s-au deschis virtual, oferind un loc sigur de interacțiune tuturor celor interesați de noutățile și oportunitățile momentului.

Nici AgriPlanta RomAgroTec, târgul care pune în fiecare an în mișcare toate numele din agricultura românească, nu se va mai desfășura în formatul obișnuit, pe terenurile de la Fundulea.

Dar „Cum ar fi fost dacă participam?”. Ne-a răspuns la această întrebare Leontin Coca, director de vânzări la MEWI.

În contextul actual, majoritatea evenimentelor de tot felul, deci și cele agricole, printre care și AgriPlanta, s-au amânat. Ce înseamnă acest lucru pentru MEWI?

Agriplanta a fost un moment așteptat, la fel ca în anii anteriori, pentru concretizarea discuțiilor deja pornite, nu atât în ceea ce privește stabilirea opțiunilor pe care să le ia în considerare fermierii, ci a confirmării celor deja luate în considerare. Nu ar fi fost neapărat, așa cum cred unii, un moment în care se iau decizii de investiții. După părerea mea, aceste decizii nu au legătură cu evenimentul, ci cu evoluția din câmp. Dacă există evoluție în câmp, există și intenție de investiții. Fără o evoluție corespunzătoare a culturilor, putem să organizăm zece AgriPlanta, pentru că nu se vor face tranzacții spectaculoase.

Anul trecut, la fel ca anul acesta, a fost secetă prelungită peste iarnă, cu ploi începând din luna mai. Apetitul investițional al fermierilor începe să crească ușor și ca atare, iau decizii.

fendt agriplanta

Ce ar fi putut vedea vizitatorii standului MEWI la această ediție a târgului?

La standul MEWI de la AgriPlanta s-ar fi găsit și în acest an toate noutățile pe care le avem în portofoliu. Cu siguranță am fi avut un stand frumos, mai ales că pentru noi este și un an aniversar, unde s-ar fi regăsit toate mărcile reprezentative, cu ultimele modele și soluții tehnice propuse de producători.

În ceea ce privește noutățile, sunt tot mai greu de definit în momentul de față. Modificările aduse produselor sunt mai puțin spectaculoase, fiind legate mai degrabă de tehnologie și adaptarea la regulile impuse de normele europene în vigoare. Acest lucru, să proiecteze mașini și utilaje diferite, cred că e o problemă majoră inclusiv pentru proiectanții angajați la fabricile producătorilor.

 Cu siguranță dezvoltarea unor produse noi devine o muncă tot mai dificilă, având în vedere numărul mare de soluții deja propuse de producători și a tehnologiei extrem de performante deja existente pe piață. Însă la ficare eveniment reflectoarele sunt îndreptate spre câteva produse. Ce credeți că ar fi stârnit cel mai mult interesul celor prezenți anul acesta la AgriPlanta?    

Vârful nostru de lance se pare că este seria Fendt 1000 Vario, care e foarte atractiv pentru fermieri. Într-adevăr, prin comparație cu concurența, e un tractor diferit. Se diferențiază inclusiv de seriile mai mici din portofoliul Fendt, cu atât mai mult față de ceilalți producători, care oferă și ei soluții similare la nivelul respectiv de putere. Astfel, cu siguranță că tot Fendt 1000 ar fi rămas „vedeta” standului, pe lângă prezența mai consistentă, comparativ cu anul trecut, a combinelor Fendt Ideal. Acestea din urmă ar fi fost parte a expoziției, în standul de prezentare, și ar fi luat parte la diverse acțiuni, în standul demonstrativ. E o combină apreciată, căutată deja, care își va găsi locul pe piață.

Totodadă, nu ar fi fost de neglijat prezența unui tractor din noua serie Fendt 900 Vario, ajunsă la a șasea generație. Este efectiv un alt tractor, se apropie mai mult de seria 1000 decât de vechea serie 900. Are o altă motorizare, alt tip de trasmisie, caracteristici constructive care îi aduc multe plusuri față de seria anterioară.

În zona dedicată producătorului german Horsch, urma să prezentăm câteva modele ușor diferite de utilaje. Poate și cu probe practice privind noua tehnologie a sistemului de dozare, cu suprapresiune, la semănătorile de prășitoare, precum Horsch Maestro CX. Să vorbim de noutăți absolute și spectaculoase, e tot mai greu în ultima vreme. Noutățile sunt mai degrabă la nivel de detaliu, dar fac diferența între un model și altul. De exemplu, dacă ne gândim la semănătoarea Horsch Maestro – primele modele aveau sistem mecanic de dozare, s-a trecut la sistemul pneumatic de dozare, apoi, de la modelele RC, SV, la modelele mai noi, printre care și modelul de top, CX. (citiți despre acesta aici)

Semănătoare Horsch Maestro 8 CX, culoare rosie in stationare

Cu siguranță am fi realizat demonstrații reușite și cu aparatele de erbicidat Horsch Leeb, care și-au găsit un loc între primele opțiuni ale fermierilor.

În linii mari, așa ar fi arătat prezența MEWI la AgriPlanta. Și multe alte ”surprize” dedicate aniversării celor 25 de ani de existență a companiei.