Articole

Un posibil podium al produselor verzi din portofoliul MEWI

Agricultura verde, concept întâlnit frecvent în ultima perioadă, a devenit una dintre principalele preocupări ale producătorilor de tractoare și utilaje agricole, și nu doar ca urmare a măsurilor impuse de Acordului verde /Green Deal, ci și din respect pentru natură, pentru protejarea și conservarea ei.

Echipamentele agricole ale momentului au implementate soluții inovative, nou create precum sisteme agricultura hibridă (Horsch, Knoche), sisteme de autoghidare (Fendt, Valtra), sisteme pentru reducerea consumului de combustibili (Fendt) sau a materiilor prime (Rauch), toate gândite pentru eficientizarea muncii și, totodată, pentru mai multă grijă față de mediul înconjurător.

Am ales, însă, doar trei dintre aceștia pentru un posibil top 3 al produselor ”verzi”, adică prietenoase cu mediul, din portofoliul MEWI, podium alcătuit fără criterii de competiție, ci ca ilustrare a complexității eforturilor depuse în domeniul tehnicii agricole pentru un viitor mai sigur al pământurilor:

  1. Un produs el însuși verde;
  2. O gamă de produse destinată agriculturii sustenabile;
  3. Două noi serii de tractoare create pentru agricultura de precizie.

Tractorul electric Fendt e100: Eficient în utilizarea resurselor

Am ales pentru locul I (și alfabetic, și ca importanță) tractorul electric Fendt e100, primul tractor 100% electric, adică fără emisii de CO2, ceea ce îl transformă într-un produs verde în sine. Lansat la Agritechnica 2017 și constant îmbunătățit de atunci, tractorul vorbește el însuși despre modul în care Fendt investește constant în inovație, dar și despre angajamentul lor pentru un viitor mai bun, mai curat, mai verde – un angajament, de altfel, demonstrat de-a lungul întregii existențe a companiei germane.

Tractorul electric Fendt dezvoltă 100 CP, este potrivit pentru lucrări ușoare, și, datorită nivelului redus de zgomot, poate fi folosit cu succes și în interiorul așezărilor urbane (pentru acțiuni de deszăpezire, de exemplu). Compactul Fendt e100 funcționează cu ajutorul unei baterii lithium-ion de 650 V, care poate fi încărcată de la orice priză exterioară de 400 V sau 22 Kw. Bateria ține 5 ore în lucru efectiv și poate fi încărcată până la 80% în doar 40 de minute. Mai mult, tractorul poate fi folosit atât cu echipamente tradiționale, cât și cu echipamente electrice.

Puteți afla mai multe despre Fendt e100 Vario aici.

 

Gama Horsch Profi Bio: TransformerCuraFinerCultro

Horsch și-a câștigat în timp renumele de pionier în dezvoltarea și proiectarea de utilaje agricole, fiind întotdeauna cu un pas înaintea tuturor atunci când vine vorba de soluții inovatoare. Produsele din gama ProfiBio, prezentată la Agritechnica 2019, sunt soluțiile Horsch pentru o agricultură hibridă (https://www.mewi.ro/agricultura-hibrida-imbinand-vechiul-cu-noul-intr-un-alt-mod-de-a-lucra-pamantul/).

HorschTransformer VF se află într-o clasă proprie atunci când vine vorba de combaterea mecanică a buruienilor. Are integrat un sistem de camere pentru a detecta cu precizie rândurile de pe teren, fiind astfel deosebit de adaptabil. De asemenea, poate fi utilizat în culturi înalte.

Grebla Horsch Cura ST este recomandată pentru combaterea mecanică a buruienilor în stadiul incipient de dezvoltare

Horsch Cultro TC este o tocătoare mecanică de resturi vegetale, cu două rânduri de gheare, disponibilă în lățimi de 3 și 12 metri, care necesită putere mică de tracțiune de la tractor. Realizează o mărunțire excelentă a reziduurilor de la rapiță, porumb siloz /masă verde și culturi intercalate.

Horsch Finer LT este un utilaj pentru tăierea plantelor dăunătoare în stratul superficial al solului, sarcina sa principală este tăierea buruienilor, a plantelor rămase din culturile precedente sau din culturi intercalate.

Tocătoarea Horsch Cultro 12 CT și combinatorul de primăvară Horsch Finer 7 SL au fost, în această primăvară, în demonstrații în sudul țării, fiind deosebit de apreciate de cei care le-au utilizat.

https://www.mewi.ro/demo-horsch-utilaje-pentru-o-agricultura-eficienta-si-sanatoasa/

 

Tractoarele Valtra din seriile N și T, generația a V-a

La lansarea noilor serii N și T, ajunse la a V-a generație, Mikko Lehikoinen, vicepreședinte la Valtra, responsabil de Vânzări și Marketing, spunea că „Noile reglementări, precum Acordul Verde European, accelerează nevoia de agricultură de precizie, iar agricultura se va schimba mai mult în următorii ani decât s-a schimbat în ultimele decenii. Credem că tehnologia agriculturii de precizie va juca un rol cheie în atingerea obiectivelor de durabilitate. Asigurarea utilizării tehnologiei potrivite la locul potrivit, la momentul potrivit, va contribui la îmbunătățirea productivității agricole.”

Finlandezii de la Valtra depun toate eforturile pentru a-i sprijini pe fermieri în această schimbare, prin includerea mai multor funcții tractorului care fac posibilă optimizarea substanțelor pentru fertilizare /erbicidare, reducerea consumului de combustibil și, în consecință, diminuarea impactului asupra mediului înconjurător.

Despre agricultura de precizie puteți afla mai multe detalii aici.

Noile serii Valtra N și T respectă standardele de poluare Stage V, sunt prevăzute cu sisteme specifice agriculturii de precizie (ghidare prin GPS, documentarea activității etc.), și, de asemenea, pot fi prevăzute cu sistemul Valtra Connect, digitalizarea fiind o formă prin care fermierii își pot eficientiza (mai bine) lucrările agricole.

Despre aceste noi serii de tractoare, citiți aici.